I mars månad 1912 hålls en glädjens fest men även en sorglig tillställning i Långebro i Horns socken. Festen är till de nygifta Ernest Danbom och Sigrid Brogren som är på bröllopsresa i Sverige men även en "dyster tillställning" till de som bestämt sig att utvandra från Sverige.  


Tillsammans med familjen Danbom reste även familjen Andersson från Kisa. Familjen bestod av Sigrids syster Alfrida, hennes man Anders och deras fem barn Ebba, Ingeborg, Ellis, Elisabeth och Sigvard. Familjen flyttade ut från Kulla Bäck och hade löst biljett till en syster i Winnipeg i Kanada. 

Fotografiet: Färglagt av Jay Ashby

Anna Nysten en vän till familjerna hade även bestämt sig att följa med på resan. Hon reste från Västra Eneby i Östergötlands län. Enligt uppgifter skulle hon åka till sin syster i New Jersey men detta stämde inte då hennes syster sedan utvandrade efter Anna.

Fotografiet: Färglagt av Jay AshbyI boken börjar släkthistorien i Sverige över familjen Danbom, Nysten och Andersson och du som läsare får följa Titanics födelse, konstruktionen, när hon lämnar Belfast och till sist sin jungfruresan. Du får också ta del av flera berättelser runt Titanic såsom Millvina Dean och Sidney Goodwin från England, Lillian Asplund, Alma Pålsson med familj och Edvard och Gerda Lindell Bengtsson alla de sistnämnda från Sverige. Jag lyfter även fram andra personer som på ett eller annat sätt har påverkat emigrationen från Sverige och dessa är SMS Sven Magnus Swanson, Gustaf Unonius, Eric Jansson och Peter Carlsson Cassel. 


SMS Sven Magnus Svensson

1816-1896

SMS, som han senare kom att kallas hette egentligen Sven Magnus Svensson. Han föddes 1816 i Alarp men familjen bodde i Lättarp Barkeryd socken. Jönköpings län. Sven Magnus lämnade redan som 13 åring hemmet för att tjäna sitt uppehälle. När han var 20 år, 1836 lämnade han Sverige för en oviss framtid i Nord Amerika. Sven Magnus var entreprenör, förvärvade stora landområden i Texas och erbjöd svenskar att arbeta gratis i två år för en biljett över till Nord Amerika. 

Gustaf Unonius

                                                                  1810-1902

Gustaf Unonius föddes 1810 i Helsingfors, Finland. Hans föräldrar kom från Sverige och så småningom återvände de tillbaka. Som 31 åring, 1841 utvandrade Gustaf tillsammans med sin fru och andra vänner och bosatte sig i Pine Lake, Wisconsin. Här döpte de platsen till New Upsala och tanken var att starta ett kulturellt och intellektuellt center. Så småningom lämnade de New Upsala och bosatte sig i Chicago där Gustaf fick anställning.

Eric Jansson

1808-1850

Eric Jansson föddes 1808 i Landsberga Biskokskulla socken, Upplands län. Som 38 åring, 1846 rymde Eric av religiösa skäl, tillsammans med sin fru och sina barn till Nord Amerika. Eric var grundaren till Eric Janismen vars anhängare utvandrade till den svenska kolonin Bishop Hill, Illinois. Hit utvandrade många ifrån Erics hemtrakter i Sverige.

Peter Carlsson Cassel

                                                                 1790-1857

Peter Carlsson Cassel föddes 1790 i Lilla Redeby Asby socken, Östergötlands län. Som 55 åring, 1845 utvandrade Peter med fru och barn samt ytterligare släktingar till honom med ett sällskap på 21 personer. Sällskapet hade egentligen tänkt att bege sig till Pine Lake, Wisconsin dit Gustaf Unonius hade flyttat fyra år tidigare. Landstigna i New York får de vetskap om att den bästa åkerjorden fanns i Iowa därav ändrade de sina tidigare planer. Framme i Jeffersson County slog de sig ner och döpte platsen till New Sweden.

Anna-Karri Danbom

                                                                  1835-1915

Anna Chatarina Jönsdotter som var mamma till Ernest Danbom. Hon föddes 1835 i Rödja by i Barkeryd socken, Jönköping län. När Anna var 26 år gammal lämnade hon sitt föräldrahem för att flytta till Västra Ryd i Östergötaland. Fyra dagar senare lyses för henne i hennes nya hemsocken och en månad senare är hon gift. Som 31 åring, 1868 utvandrade hon tillsammans med sin make, hans fyra barn och parets tre gemensamma barn för ett nytt liv i Nord Amerika. Fyra veckor efter att de kommit fram till New Sweden avlider Annas make och hon står ensam kvar i ett helt nytt land, utan släkt och ansvarig för sex barn.