Boken och korta biografier

I

Titanic-katastrofen är kanske världens mest berömda fartygsolycka genom tiderna. Samtidigt som Titanic och hennes systerfartyg i samtiden var symboler för människans tekniska framsteg blev fartyget också en symbol för mänskligt övermod genom en övertro till ett osänkbart fartyg.

Intresset för Titanic har alltid varit stort, det ökade i och med att vraket hittades och att det gjordes en film om fartygets undergång. För de som hade anhöriga med ombord blev filmen ett sorgearbete av de släktingar som så tragiskt gick under natten den 15 april 1912.

Familjen Danbom

                                                                   från Iowa, USA

  •                              Ernest Danbom, Sigrid Brogren och Gilbert Danbom

Familjen Andersson

från Kisa

Tillsammans med familjen Danbom reste även familjen Andersson. Familjen bestod av Sigrids syster Alfrida, hennes man Anders och deras fem barn Ebba, Ingeborg, Ellis, Elisabeth och Sigvard. Familjen flyttade ut från Kulla Bäck och hade löst biljett till en syster i Winnipeg i Kanada.

Anna Nysten

från Västra Eneby

En vän till familjen Anna Nysten reste även med sällskapet ombord på Titanic. Enligt uppgifter skulle hon åka till sin syster i New Jersey men detta stämde inte då hennes syster sedan utvandrade efter Anna.

Andra personer i boken

I boken finns över 250 personer omnämnda. Övervägande av dessa är släktingar men även andra viktiga personer som har gjort avstamp i Sveriges historia, när det gäller utvandringen ifrån Sverige. Dessa är Sven Magnus Svensson, Gustaf Unonius, Eric Janson och Peter Carlsson Cassel.

Förutom Sven Magnus Svensson som har anknytning till Nässjö finns även min egen farfars far Sven Alfred Johansson, som drev måleri/färgaffär i centrala Nässjö, samt min Anna Jönsdotter, min farfars fars faster vars öden beseglade denna släktbok.

SMS, som han senare kom att kallas hette egentligen Sven Magnus Svensson. Han föddes 1816 i Alarp men familjen bodde i Lättarp Barkeryd socken. Jönköpings län. Sven Magnus lämnade redan som 13 åring hemmet för att tjäna sitt uppehälle. När han var 20 år, 1836 lämnade han Sverige för en oviss framtid i Nord America. Sven Magnus var entrepenör, förvärvade stora landområden i Texas och ebjöd svenskar att arbeta gratis i två år för en biljett över till Nord America. SMS landområden och hans förmögenhet förvärvas fortfarande av hans efterkommande i Texas. 

Gustaf Unonius föddes 1810 i Helsingfors, Finland. Hans föräldrar kom från Sverige och så småningom återvände de tillbaka. Som 31 åring, 1841 utvandrade Gustaf tillsammans med sin fru och andra vänner och bosatte sig i Pine Lake, Wisconsin. Här döpte de platsen till New Upsala och tanken var att starta ett kulturellt och intellektuellt center. Så småningom lämnade de New Upsala och bosatte sig i Chicago där Gustaf fick anställning som präst. Efter 17 år i Nord America valde familjen att återvända hem till Sverige igen. 

Eric Jansson föddes 1808 i Landsberga Biskokskulla socken, Upplands län. Som 38 åring, 1846 rymde Eric av religiösa skäl, tillsammans med sin fru och sina barn till Nord America. Eric var grundaren till Eric Janismen vars anhängare utvandrade till den svenska kolonin Bishop Hill, Illinois. Hit utvandrade många ifrån Erics hemtrakter i Sverige. I Bishop Hill styrde Eric samhället med järnhand och några år blev han skjuten till döds av en släkting. 

Peter Carlsson Cassel föddes 1790 i Lilla Redeby Asby socken, Östergötlands län. Som 55 åring, 1845 utvandrade Peter med fru och barn samt ytterligare släktingar till honom med ett sällskap på 21 personer. Sällskapet hade egentligen tänkt att bege sig till Pine Lake, Wisconsin dit Gustaf Unonius hade flyttat fyra år tidigare. Landstigna i New York får de vetskap om att den bästa åkerjorden fanns i Iowa därav ändrade de sina tidigare planer. Framme i Jeffersson County slog de sig ner och döpte platsen till New Sweden. Hit skulle många svenskar så småningom bege sig.

Sven Alfred Johansson föddes 1873 i Havrida Barkeryd, Jönköpings län. kallad S-Alfred. S-Alfred startade målerifirma och färgaffär i sitt hus på Köpmansgatan 9 mitt i centrala Nässjö. Här verkade han tills han och hans fru dog samma år 1937. Rörelserna drevs sedan vidare efter deras död av deras gemensamma barn fram till 1970-1980 talet.

Anna Chatarina Jönsdotter föddes 1835 i Rödja by Barkeryd socken, Jönköping län. När Anna var 26 år gammal lämnade hon sitt föräldrahem för att flytta till Västra Ryd i Östergötaland. Fyra dagar senare lyses för henne i hennes nya hemsocken och en månad senare är hon gift. Som 31 åring, 1868 utvandrade hon tillsammans med sin make, hans fyra barn och parets tre gemensamma barn för ett nytt liv i Nord America.